Wildlife Film Festival Rotterdam 2022

Wildlife Film Festival Rotterdam 2022

Beste lezer!

Het is weer de tijd! De tijd van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR)!

Al voor de achtste keer en uitgegroeid van een paar films in een weekend tot een 6-daags festival met een volledig educatie- en online programma (van 5-30 oktober). Ik ben niet meer lang of regelmatig in Afrika maar ben nog steeds een natuurmens. Al vanaf de eerste editie ben ik bij dit festival betrokken en ik kijk uit naar een editie in volle glorie, na 2 door corona wat ingetogener versies.

Wat moet je zeker gaan zien? Op deze pagina vindt je wat blokken/thema’s samengesteld door de festivalorganisatie.

Een paar thema’s die mij nauw aan het hart liggen hieronder. Klik op de link, check de trailer en stel je eigen programma samen.

Dichtbij Huis

Voor liefhebbers van de natuur dichtbij huis is er WOLF, het verhaal van de terugkerende grote jager die geliefd en gehaat is. In de spotlight dit jaar ook stadsnatuur. Wild Port of Europe, over de prachtige en onverwachte natuur in de Rotterdamse haven opent het festival op dinsdag. Er zijn nog kaarten, ook later in de week!

De Europese natuur komt ook ruimschoots aan bod met Extremadura, Coming Home : Back to the Wild en Ode to Nature). Speur het hele filmoverzicht hier door!

Ouderschap

Dan het thema ouderschap. Voor mij een heel actueel thema, mijn zoon is net 1 geworden. Sommige dingen worden makkelijker, sommige dingen moeilijker. Er zijn boeken en podcasts en vrienden, maar wat kunnen we leren uit de natuur?

Perfect Parenting, het bestaat niet maar je kan het wel benaderen. Laat je inspireren van leeuwen tot kolibrie’s!

Wolverine - One tough Mother plaatst alles in perspectief. Tussen wolven en beren alleen je kroost grootbrengen. Ik hou op met klagen. Hetzelfde geldt voor Born in the Rockies - koud daar in het noorden van de US of A!

En dan een beetje in deze categorie… Superbirds: the secret life of Tits! Ik kreeg alleen al van de trailer zin in de lente en ik garandeer je dat je anders naar meesjes kijkt, al kijk je alleen maar de trailer.

Conservation & Awareness

Bewust als laatste omdat het soms als een afknapper wordt gezien: films over de verwoesting van natuur door de mens, uitbuiting of illegale handel.

Wildlife Tourism, wat ik zou vertalen als “dieren zien in gevangenschap” is een industrie van $250 miljard. In de film Eyes of the Urangutan neemt de filmmaker je mee naar Zuidoost Azie, waar deze industrie voor verschrikkingen zorgt. 

Wat hebben een Parkwachter in Bolivia en een Chinese natuur journalist elkaar te zeggen? In Tigre Gente zie je het. Na tijgers, leeuwen en vermoedelijk luipaarden zijn nu de jaguars in Latijns Amerika aan de beurt om gestroopt en verhandeld te worden naar China. Het verhaal is beschouwend en rustig wat recht doet aan de alomvattendheid van het probleem en de inzet van deze bijzondere mensen. Tip! Op vrijdagavond mét een Nature Talk na afloop van de film!

Van wie is de zee? In In Too Deep word je meegenomen de oceaan in. Lange tijd was de bodem van de oceaan een mysterie. Maar nu blijken (ook) daar waardevolle mineralen te zitten. Wat voor complexe situaties gaat dat opleveren?

WFFR ONLINE

De online programmering loopt van 5-30 oktober dus als je er niet helemaal uitkomt met het blokkenschema heb je backup voor de druiligere herfstavonden! Of als je ver weg woont…

Tot snel bij het WFFR!

Iris

Out of Africa

Out of Africa

It's the season!

It's the season!